Kinderen

 

Voor ouders

Spelen is het meest natuurlijke instrument voor communicatie met kinderen

 

Iedereen is kind geweest en de meeste mensen praten dagelijks zoniet wekelijks met kinderen en toch is het vaak moeilijk om echt met kinderen te communiceren. Communicatie met kinderen vraagt speelsheid en het loskomen van vaste patronen.

 

In mijn praktijk gebruik ik het model verbindend communiceren en oplossingsgerichte gesprekstherapie. Elk kind is anders dus ook de begeleiding voor ieder kind is anders. Het belangrijkste is dat het kind leert zelf oplossingen te bedenken voor moeilijke situaties.

 

Start

De eerste bijeenkomst is altijd een duidelijk startgesprek. Het is noodzakelijk om wederzijds duidelijk te hebben wat de rol van de counsellor is en wat de gewenste doelen zijn voor kind en/of ouders.

Aan kinderen leg ik vaak uit dat we samen op een soort ontdekkingsreis gaan om uit te vinden wat er aan de hand is én wat kan helpen.

 

Stoplicht

Om de situatie echt helder te krijgen gebruik ik vaak "het stoplicht". Wat is het probleem, wat moet stoppen en wat mag vooral

niet meer voorkomen. Alles wat hier ter sprake komt, wordt in het rode deel van het stoplicht geschreven. Daarna springen we

naar het groene deel. Wat moet er in de plaats komen?

 

Hoe verder...

Als het gewenste gedrag of leerdoel in het groene gedeelte van het stoplicht staat, gaan we aan de slag. In 5 tot 8 sessies gaan we aan de slag met diverse werkvormen die aansluiten bij de interesse van het kind en de hulpvraag. Na deze sessies volgt er een ( tussen ) evaluatiegesprek.

 

Gaat het om ongewenst gedrag of leren omgaan met emoties dan maken we gebruik van bijv. de "thermometer".

Gaat het om pesten of faalangst dan zetten we o.a. de vloerankers en het kwaliteitenspel in.

Gaat het om leerproblemen dan gaan we ontdekken welke leerstrategie kan helpen.

 

Bewegen!

Door middel van sport en spel leert het kind met zichzelf en zijn omgeving om te gaan. In de sport en spelruimte van de praktijk doen we allerlei spelletjes die gericht zijn op lichaamservaring en beweging. Het sluit erg goed aan op de belevingswereld van het kind en het helpt om plezier te hebben tijdens de sessies, tevens werkt het als ontlading en ontspanning. Ook kunnen we oefenen met diverse ontspanningstechnieken zoals visualisaties, ademhalingsoefeningen en spierrelaxatie.

 

Tekenen en schilderen

Spelen, kleien, tekenen en schilderen zijn activiteiten die kinderen leuk vinden. Gevoelens kunnen zo direct tot uiting gebracht worden. Vaak zijn deze gevoelens onbewust of erg ingewikkeld. Woorden schieten dan tekort. Een andere weg om deze gevoelens wel te uiten kan een enorme opluchting en veel inzicht geven. Door bijvoorbeeld via een handpop een eigen ervaring na te spelen. Hierdoor beleeft het kind de situatie wel, maar valt hij er niet meer mee samen. Door die afstand kan hij naar zichzelf kijken en beter zien wat er eigenlijk gebeurt. Zo krijgt hij meer inzicht in en meer grip op zijn eigen ervaring. Ditzelfde kan gebeuren wanneer een kind nog een keer naar een eigen tekening kijkt of iets terugleest. Op die manier kan hij duidelijkheid krijgen over zijn eigen gevoelens of een bepaalde symboliek ontdekken of veranderingen waarnemen. Op deze manier kan de perfecte link gelegd worden tussen verleden, heden en toekomst ( door bijvoorbeeld het kind eerst een vroegere en huidige ervaring te laten uitbeelden en vervolgens de gewenste toekomstige situatie ).

 

 

 

------

 

Voor kinderen

 

Soms gebeuren er vervelende dingen

Soms gebeuren er dingen die je niet fijn vindt.

Je hebt verdriet, je wordt gepest op school of het loopt thuis niet lekker. Zeker als je er met niemand over kunt of wilt praten, dan blijf je maar piekeren. Heb jij dat gevoel ook wel eens?

 

Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn

Je voelt je anders dan de andere kinderen in de klas. Of je voelt je vaak alleen. Misschien denk je ook wel dat anderen je niet aardig vinden. Of het is lastig voor je om je te concentreren op school. Of heb je vaak ruzie, word je snel boos en vind je het moeilijk om vrienden te maken?

 

Praten helpt, kom maar eens langs

Er zijn veel kinderen die dit soort dingen meemaken. Misschien kan ik jou helpen! Samen zoeken we uit hoe het komt en vooral: Wat gaan we er aan doen. Samen gaan we leuke dingen doen zoals spelen, knutselen, kletsen, schilderen, toneelstukjes doen, sporten, of gewoon lekker niks! En soms praten we wat en stel ik wat vragen.

Als we er dan achter zijn gekomen wat er aan de hand is, kun je een oplossing bedenken. En je zult zelf merken... Dat gaat vaak heel eenvoudig!

2012-2018 © View-Counselling | voorwaarden & disclaimer | ontwerp en realisatie LadyLemon