eye

Volwassenen

Praten helpt

Het leven verloopt niet altijd zoals je het graag wilt. Zowel in je privé- als in je werksituatie kunnen zich problemen, moeilijke situaties of verdrietige gebeurtenissen voordoen, waarbij je misschien het gevoel hebt dat de grond onder je voeten wegzakt. Je weet niet meer wie je bent, wat je kunt doen of hoe je dit verlies ooit een plaats moet geven in je leven. Soms kan het dan fijn zijn om hulp in te schakelen. Iemand die je vanuit een persoonlijke en professionele houding begeleidt en met je meedenkt over oplossingen in het proces waar je in zit of doorheen moet.

Tijdens onze gesprekken en oefeningen verhelderen we je leervraag en leer je strategieën en vaardigheden om effectiever om te gaan met de dingen waar je tegenaan loopt. Je ontdekt hoe je kansen kunt benutten en we werken vanuit jouw mogelijkheden, wensen en talenten. Gemiddeld zijn vijf tot acht gesprekken van een uur voldoende om je weer op weg te helpen.

Rouw en verlies

Rouw en verlies doen pijn. Letterlijk. Je hart reageert, je lijf reageert. Je bent niet alleen de ander, maar ook jezelf kwijt. We worden allemaal, vroeg of laat, geconfronteerd met verlies. Verlies van een dierbare door overlijden of scheiding, verlies van gezondheid…

Rouwen is een langdurig en pijnlijk proces waarin je je losmaakt van de persoon die je bent kwijtgeraakt. Rouw is niet hetzelfde als verdriet. Verdriet is onze reactie op een verlies, rouw is de manier waarop we dat verdriet verwerken. Elke herinnering en elke verwachting die verbonden is met diegene die we verloren hebben, moet opnieuw worden beleefd. Rouw is het doornemen en herschikken van herinneringen, steeds weer opnieuw.

Je moet steeds op zoek naar een evenwicht tussen omkijken naar wat was, stilstaan bij je gevoelens en de kracht hervinden om verder te gaan met je leven. Je wilt en moet wel verder, maar hebt nog geen idee hoe. Kun je in dit proces professionele ondersteuning gebruiken? Weet dan dat je hier welkom bent!

De natuur

Vaak zal een afspraak in de praktijkruimte plaatsvinden. Maar misschien vind je het ook wel prettig om naar buiten te gaan, de natuur in. Vanuit de praktijk lopen we in 5 minuten naar het bos. De natuur brengt rust en je vindt er vaak mooie symbolen die metaforisch zijn voor het leven. Ontluiken, groeien, zonlicht vangen, afsterven en opnieuw gaan bloeien… zomaar een paar voorbeelden. Ook de boom op deze foto, die niet in een rechte lijn naar de zon toegroeit, maar een omweg nodig heeft voordat hij tot volledige bloei komt, is een mooi symbool voor hoe het leven soms in elkaar zit.

Hoe gaat counselling

Onze gesprekken zijn erop gericht om je te stimuleren aan te geven hoe je jouw situatie beleeft, wat je graag zou willen en wat er nodig is om dat te bereiken. In gesprekken en soms met behulp van oefeningen, begeleid ik je in het verhelderen van je functioneren en het verwerven van nieuwe inzichten.

Een counsellinggesprek duurt een uur. Meestal zijn vijf tot acht gesprekken voldoende.