eye

Workshop "Tekeningen als beeldtaal"

 

Veel  recente theorieën over het interpreteren van kunst zijn in belangrijke mate voortgekomen uit het werk van C.G. Jung, die de nadruk heeft gelegd op het belang van symbolen.

Tekeningen worden al jarenlang gebruikt in veel therapeutische sessies ter ondersteuning van het helingsproces van cliënten. Tekeningen worden dan ook gezien als ‘de beeldtaal van het onbewuste’. Tekenen helpt kinderen om vanuit hun innerlijke kracht bij hun zelfsturend vermogen te komen. Je kunt immers in de tekening het onzichtbare vormgeven en wij kunnen dat leren lezen en begrijpen. Diep van binnen weten we allemaal wat we nodig hebben voor ons welzijn in ons eigen leven. Kinderen kunnen dit bij uitstek goed vormgeven via de tekentaal omdat dit zo bij het “oorspronkelijke denken” hoort, oftewel het aangeboren denken in beelden.

Voor leerkrachten en leerlingbegeleiders kan dit een prachtig hulpmiddel zijn om een kind beter te leren begrijpen. Tijdens de workshops krijgt de deelnemer inzicht in wat (onbewust) kinderen in hun tekeningen laten zien. Kinderen schetsen in tekeningen zichzelf in hun omgeving. Zo uiten ze iets over hun welbevinden, hun zelfbeeld, hun belevingswereld en over de ontwikkelingsfase waarin ze zich bevinden.

Deze workshop is een praktische benadering, geïllustreerd met tekeningen (ook van de deelnemers). Het gaat niet om regels of kant en klare recepten, maar om wegwijzers, waardoor de inhoud van het onbewuste, die zich in tekeningen manifesteert, begrijpelijk wordt.

 

Doel

  • Meer inzicht krijgen in het analyseren van tekeningen.
  • Leren door ervaren, inzicht krijgen in je eigen onbewuste beeldtaal.

Voor wie

  • Iedereen die met kinderen werkt.
  • Iedereen die geïnteresseerd is in de beeldtaal van het onbewuste.

Wanneer

  • De workshop wordt gegeven in mijn praktijkruimte op 2 maandagavonden van 19:30 tot 22:00 in (bij voldoende deelname).  De groepjes bestaan uit max. 6 personen. Bij groepen van meer dan 6 personen (max. 10) verzorg ik de workshops ook op locatie. Data en tijden dan in overleg met de deelnemers.

Waar

  • Vianendreef 93c Prinsenbeek

Kosten

  • Twee avonden € 90,-  bij individuele deelname. Voor grote groepen geldt een speciale groepsprijs.

Opgeven en meer informatie via:

Marina Verstraeten

0653116966